I förra numret skrev jag om Rembrandt, kubismen och Peter Greenaways misstro mot den samtida filmen (Läs här). Nu har Greenaway varit i Lund på Fantastisk Filmfestival, hämtat Jätten Finn-priset till Sinful dwarfs besvikelse,  och visat sin Rembrandtanknutna Nightwatching – ytterligare en del i det mästerverksprojekt som utöver filmer även inkluderar multimediashower. Tyvärr har tryckleveranser och prenumerantutskick förhindrat mig att åka och titta på filmen där. En läsvärd intevju med Greenaway finns i alla fall på Filmnyheterna (även om jag inte förstår vad ”visionell” betyder riktigt? Visuell eller visionär?), och i Helsingborgs Dagblad rapporterar Johan Malmberg från visningen att Nightwatching är ”som Utbildningsradion filtrerad genom Greenaways typiska barocka ljussättning”.

PS. Nya numret ligger i postbilar över hela Sverige. Hos prenumeranter vilken dag som helst! Eventuellt kommer man kunna tjuvstartsköpa lösnummer i någon utvald butik i Stockholm också, återkommer i så fall om det. DS.