Erik Kohn undersöker den kristna filmens ställning i Hollywoodnumret av den amerikansk-judiska tidskriften Heeb – The new jew review. Fyra år efter Mel Gibsons möjligen antisemitiska succé The passion of the Christ, konstaterar han att det varit dåligt med evangeliska kioskvältare sedan den där kontroversiella jesusfilmen. Varför? Hmm, kan det vara judarnas fel?

När protesterna mot The passion of the Christ var som mest högljudda slog Bill Donohue, ordförande för intresseorganisationen The Catholic League, fast att “Hollywood styrs av sekulära judar som hatar kristendomen” och att “det är därför de hatar den här filmen”.

Det kristna missnöjet med den okristna filmindustrin lever vidare. Men frågan är om ens en stupfull Gibson, som ju för två år sedan sluddrade att “judar är ansvariga för alla världens krig”, skulle komma på tanken att skylla de uteblivna framgångarna för Hollywoods senaste stora bibelsatsning på någon sionistisk sammansvärjning. Vägen till Betlehem var helt enkelt bara för dålig.

Istället för att predika för det stora flertalet får de kristna filmproducenterna nöja sig med att behålla kundlojaliteten hos den redan troende basen. Och Facing the giants, pastorn Alex Kendricks lågbudgetfilm om amerikansk fotboll, gudfruktiga barn och en krympling till farsa, spelade ju in sina kostnader flera gånger om!