Den 7 juli i år dog Bruce Conner, 74 år gammal. För filmfreaks är Conner nog mest känd för den civilisationskritiska kraschkatalogen A Movie från 1958, men genom hans samarbeten med popartister har hans collageexperiment fått en bredare publik. I musikvideon till new wave-bandet Devos låt Mongoloid (som spelades in 1978, innan musikvideor fanns som produktkategori), blandar han abstrakta fyrkanter med arkivklipp.

Inte nog med det: den 31 oktober i år dör ytterligare en amerikansk avantgardefilmare, Kenneth Anger. I alla fall om man får tro honom själv. Anger, som har drabbats av prostatacancer, har nämligen utannonserat sin död till alla helgons afton.

Utöver avantgardeklassiker som Scorpio rising och Lucifer rising har Anger även skrivit en uppmärksammad bok om filmkändisarnas skandalösa leverne, Hollywood Babylon. Nu har uppföljaren Hollywood Babylon – It’s back! publicerats utan Angers inblandning eller godkännande. Upprörd har Anger uttalat en satanistisk dödsdom över författaren.