Ibland känns det som att den filmiska matematiken begränsas till obegripliga upplösningsspecifikationer i elektronikkedjornas reklamblad. Hur många punkters HD, sa du?

Men siffersnillet kan ha roligare än så i tv-soffan. I boken Mathematics and culture in Europe kan man fördjupa sig i de matematiska gåtorna i filmer som A beautiful mind, Enigma och Cube. I Cube måste en grupp människor ta sig ut från ett fängelse uppbyggt av rörliga, kubformade rum. Om de går genom en dörr märkt med ett primtal väntar primalskrik och död på andra sidan. Så de måste räkna, och räkna rätt.

För den italienske matematikern Alberto Perelli, som skrivit kapitlet om Cube, är filmen “en möjlighet till en promenad i primtalens värld”. Och så fort han börjar snacka ekvationer glömmer han bort filmerna. För en mattenyfiken filmälskare blir det tyvärr lite svårt att hålla intresset uppe. Och eftersom Mathematics and culture in Europe är lanserad av EU för att väcka ett vikande matematikintresse hos europeiska ungdomar (som hellre jobbar med media än matte) får den nog anses vara ett pedagogiskt misslyckande. Även i fortsättningen får vi mattenollor nöja oss med att räkna klipp.