I nya flm har jag bland annat skrivit en liten text om kartor på film. Den handlar om hur kartor och filmer skapar geografier och formar våra mentala landskap, och om hur den nya tidens karta ser ut. När man inte läser papperstidningar i solen, kan man sitta inne och titta på onlinekartor. Via kartbloggen Strangemaps hittade jag den fina Volkswagen-reklamen ovan (se hela här), där nationsarealer definieras av filmproduktionsstatistik. Om man litar på statistiken kan man utläsa att i Nya Zeeland gör man de dyraste filmerna, och i Island och Danmark görs det flest per capita. Vidare framgår det att man i Sverige gör billigare filmer än i Belgien (vilket kanske kommer förändras i och med SFI:s nya produktionspolicy?), men dyrare än i Ryssland och Kina.

På den fina bloggen finns förresten massor av andra snygga och intressanta kartor, som den här surrealistiska världskartan från tjugotalet, och den här geografiska symfonin.