Idag inleds Malmö Arab Film Festival och FLM är på plats! Längre rapportering väntar längre fram men under tiden kan vi särskilt rekommendera tre sevärda filmer att spana in under veckans program!

 

Goodbye Julia (2023)
Goodbye Julia (2023)

1. Goodbye Julia av Mohamed Kordofani

Sudanesiske regissören Mohamed Kordofanis långfilmsdebut inviger festivalen. Filmen utspelar sig i Khartoum, strax före tiden då Sydsudan blev ett eget land. Den pensionerade muslimska sångerskan Mouna och den kristna änkan Julia möts när Julia får anställning som hembiträde hos Mouna. Ett lågmält drama som genom kvinnornas möte försöker närma sig en skildring av de spända relationerna mellan landets norra och södra delar. Goodbye Julia är den första sudanesiska filmen som visats i Un Certain Regard i Cannes när den fick premiär 2023.

 

 

The mother of all lies (2023)
The mother of all lies (2023)

2. The mother of all lies av Asmae El Moudir

En av 2023 års bästa filmer enligt Sanjin Pejković när FLM:s skribenter sammanställde sin årsbästalista i december. I denna vackra hybriddokumentär bygger marockanska regissören El Moudir upp sitt eget bostadskvarter som en dockvärld och bjuder in sina grannar, föräldrar och farmor för att rekonstruera minnet av den massaker som följde på brödprotesterna i Casablanca 1981. En suggestiv berättelse som visar hur förtryck internaliseras och reproduceras, samtidigt som den genom sina lekfulla tablåer och kulisser undersöker vägar mot försoning. El Moudir vann priset för bästa regi i Cannes.

 

 

The teacher (2023)
The teacher (2023)

3. The teacher av Farah Nabulsi

Palestinska skådespelaren Saleh Bakri, bland annat välbekant från Mounia Akls Costa Brava, Libanon, glänser i rollen som skolläraren som slits mellan sitt politiska engagemang och omsorg om en av sina yngre studenter. Samtidigt dyker en brittisk voluntärarbetare in i hans liv spelad av Imogen Poots. Brittisk-palestinska regissören Farah Nabulsi har tidigare bland annat gjort hyllade kortfilmen The present som Oscarnominerades. The teacher är hennes långfilmsdebut.

 

Malmö Arab Film Festival pågår 22 – 26 april. Läs mer om programmet här.