Women in motion, ett initiativ som lanserades 2015 och är ett samarbete mellan det lyxiga modemogulen Kering group och Cannes filmfestival som syftar till att synliggöra kvinnor både framför och bakom kameran, etablerade som aspirerande. Långfilmsdebutanten Gaya Jiji fick ett stipendium från initiativet och resultatet My favorite fabric visades i un certain regard. Filmen utspelar sig vid daningen av kriget i Syrien 2011.

25-åriga Nahla bor tillsammans med mamma och två småsystrar i en blek och färglös lägenhet i utkanten av Damascus. Om dagarna arbetar Nahla i en lyxig klädbutik där hon säljer vackra klänningar till borgerlighetens bortskämda kvinnor. Nahlas mamma har planer på att gifta bort Nahla till Samir, en bekant från USA på jakt efter en ”riktig” syrisk kvinna att göra till fru. Nahlas mamma hoppas på att giftermålet ska leda till att hela familjen kan flytta ifrån Syrien. Själv är Nahla föga intresserad av den klumpige Samir som snarare får upp ögonen för den yngre systern Myriam. Så en dag flyttar en mystisk kvinna in till lägenhet ovan och de nattliga besöken av olika män i uniform fångar Nahlas intresse. 

Jiji har refererat till Luis Buñuels Belle de jour i sin beskrivning av filmen och den sexuella frigörelsen upptar mycket av Nahlas historia. My favorite fabric är en svävande saga där gränserna mellan vad som faktiskt sker och vad som är Nahlas sexuella fantasier suddas ut. Manal Issa fullkomligt briljerar i rollen som Nahla och anspelar på exakta mått av förförelse, sensualitet och tristess för att berätta Nahlas historia. Det finns en självklarhet i hur hon utforskar sin sexualitet som uttrycker agens och inte så mycket överträdelser över tabun. Här är jag – kåt, nyfiken och uttråkad – so what? Det är uppfriskande att se film om kvinnlig sexualitet i Syrien berättad som en naturlighet. Nahlas värld genomsyras av en feminin energi som är erotisk, elegant och subversiv. Experimentlusten är tydlig Gaya Jijis hantverk. Särskilt scenerna i bordell lägenheten ovan är hypnotiska och stundtals taktila förhöjningar.