Body (2015)
Body (2015)

Plötsligt hände det: jag blev kär i en polsk terapeut med mediala förmågor. Hon heter Anna och är en av huvudpersonerna i Malgorzata Szumowskas Body, som vann årets regipris på Berlins filmfestival.

Filmen tar ett uppfriskande originellt grepp på teman som kropp och själ, liv och död. Den svingar sig länge så vigt mellan existentiellt allvar och avväpnande humor att jag för min del förlåter att den landar med en lite väl skojsig duns.

Szumowska, mest känd för provokativa Elles från 2011 med Juliette Binoche, konstruerar sin berättelse runt tre figurer som på olika sätt rör sig vid gränsen mellan de döda och de levande. Den cyniskt trötte åklagaren Janusz ägnar arbetsdagen åt mordoffer, och kommer hem till en dotter som hotar att svälta sig till döds i anorexi och bulimi. På kliniken där han till slut lägger in henne, arbetar Anna med kroppsterapi.

I ljusmättade scener lär hon spöklikt borttynande ickor att känna och orka vara. Hon möter deras förakt för breda höfter och tantighet med ett sakligt ”mhm?”. Sedan går hon hem och delar kvällen mellan sin hund och att ta kontakt med den andra sidan.

När Janusz, motvilligt, får för sig att det börjar spöka i hans och dotterns lägenhet korsas deras vägar.

Själva historien har en del svagheter, men just Anna stolpar energiskt in i mitt hjärta. Hennes överordnade refererar till henne som ”en gammal nucka”, och Szumowska och en storspelande Maja Ostaszewska adresserar föraktet mot ensamstående, medelålders kvinnor. De ger Anna integritet och värdighet. En tant – ja. En proper, klipsk och rolig tant med gränslöst inre liv.