malik_b

Årets filmfestival i Cannes fick en sorgkantad start. Kvällen innan invigningen, just efter att vi hade ätit upp våra pizzor på restaurangen i hamnen, ringde plötsligt alla telefoner samtidigt. Malik Bendjelloul hade hittats död i sin lägenhet. Det var redan ute på Aftonbladet, sa de.

Vi promenerade chockade hem och Jonas lyckades till slut formulera några fina minnesord till Expressen. Under dagen har det dykt upp fler texter och det verkar råda stor samstämmighet om Malik Bendjellouls bästa egenskaper: generös, prestigelös, nyfiken och energisk.

Själv har bara jag stött på honom som hastigast, men det var svårt att inte fascineras av hans resa även på avstånd. Med Searching for Sugar man visade han vad berättartalang blandat med några rejäla skopor envishet och målmedvetenhet kan skapa. Det vill säga en sällan skådad framgång för en långfilmsdebutant.

På bilden ovan tar han emot publikens jubel efter en visning på Bio Rio. Precis som han fick anledning att göra världen över.

Det halsbrytande projektet vittnar inte minst om en stor uppfinningsrikedom. När pengarna tog slut fick han till exempel filma med hjälp av en mobilapp, men filmen om Sixto Rodriguez blev klar till slut. Och den amerikanske folksångarens karriär fick en sagolik omstart.

Man tager vad man haver – och vinner en Oscar.

Kanske hade hans nästa film, som aldrig blir av, om en man som kunde tala med elefanter, haft sin premiär här på rivieran. Vi får inte veta hur det kunde ha gått. Malik Bendjellouls liv tog slut innan det var klart.