Losers

Långfilm: Losers
Regi: Mattias J Skoglund, Markus Marcetic
År: 2013
Land: Sverige
Speltid: 72 min
Biopremiär: 28 maj

Utanförskap föder hämnd. En isolerad grupp människor som måste förlita sig på varandra, mister ofta fotfästet när paranoian är ett faktum.

Att verkligen få kontroll är att släppa taget, menar Jonas som testar sitt starta eget-projekt på sina kamrater i Arbetsförmedlingens starta eget-kurs. Med projektet vill han ge ett oförglömligt vildmarksäventyr.

Men vad vill han egentligen? Han vill ”bort från skiten”. Han vill ge igen på ett samhälle där han inte känner tillhörighet, genom att trötta ut föreningsstyrelser och företagsgrupper i vildmarken på okända stigar med oklart mål. När de hunnit bli riktigt trötta och hungriga, ska han äta en hel prinsesstårta inför dem. Losers utspelar sig 1992 när arbetslösheten var hög och Sverige genomgick ekonomisk kris.

Filmen är sparsmakad men effektiv. Smart dialog lyckas fånga respektive karaktärs uttryck och egenskaper. Det klaustrofobiska i den paradoxala gruppdynamiken dallrar subtilt men nervöst, som ett obehagligt grin. Det är inte vildmarken som är farligt, hur långt in i den de än hamnar. Det är vad de är kapabla att utsätta varandra för som blir provet.