"En duva satt på en gren och funderade på tillvaron" missar Cannes
”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron” missar Cannes

Ruben är klar! Men det blir bara en göteborgsbördig regissör på croisetten i maj. När Cannes filmfestival i förmiddags presskonfererade ut årets tävlingsfilmer stod det klart att Roy Anderssons En duva satt på en gren och funderade på tillvaron inte fanns med.

Det måste kännas snöpligt för mästerregissören som hela tiden haft siktet inställt på festivalens huvudtävling, där han år 2000 gjorde storstilad comeback med Sånger från andra våningen. Även uppföljaren Du levande från 2007 visades i Cannes, om än förpassad till sidosektionen Un certain regard. Men den avslutande delen i ”levandetrilogin” får alltså inte premiär på världens förnämsta filmfestival.

Visserligen heter det i en hälsning via SFI att Andersson vill färdigställa filmen i egen takt och istället satsar på filmfestivalen i Venedig efter sommaren. Samtidigt ryktas det att filmen har skickats till Cannes, och nog det verkar det märkligt att den sista färgkorrigeringen skulle förhindra medverkan, om filmen varit aktuell för huvudtävlingen. Det är ändå en månad kvar tills röda mattan rullas ut. Förra året stack Andersson ut hakan och förhandstippade sig själv som vinnare av Guldpalmen med nya filmen. Nu blir det dessvärre inte så.

Lite snöpligt känns det även för ett filmsverige som i morse hoppades på två filmer i huvudtävlingen. Istället blev utfallet alltså en film i Un certain regard. Andersson själv kan inte komma på någon ny svensk regissör som känns spännande, men Ruben Östlund får i alla fall förnyat förtroende av Cannes programmerare. Och det blir mycket spännande att se vad nya filmen Turist kan göra för avtryck. Filmhistoriens mest spektakulära lavinscen, som Östlund föresatte sig att skapa, på den franska rivieran? Låter ju som upplagt för ett sprakande åskväder.