FILM. Ömheten (Sofia Norlin, 2013). Se filmen här.

Sofia Norlins debutlångfilm Ömheten skildrar några Kirunakids som precis ska sluta gymnasiet. Drömmarna, kärleken och vuxenvärlden som är så uppfuckad att den inte är något alternativ. Markus som gör allt för att inte behöva jobba i gruvan som tog hans pappas liv. Som vrålar ”Jag vill leva!” och drömmer om en egen bilverkstad, när det enda vuxenvärlden kan lova honom är just en praktik i gruvan. Samtidigt skildrar det Kiruna som plats. Fjällen. Sprickorna i marken. Mullret från gruvan, som bokstavligen äter upp staden och samtidigt är själva fundamentet för den. Tillväxten som slukar hus och människor. Det är en otroligt vacker skildring av en stad i förändring.

Maskulinitet är ett annat tema i Ömheten, även om det aldrig uttalas. Det är överlag mycket som inte uttalas. Vissa karaktärer i filmen saknar nästan repliker, men det gör aldrig filmen tråkig. Det finns ett våld i Ömheten, en tryckande tystnad. Arbetarna som hukar i gruvans tunnlar. De svarta malmtågen som åker söderut. Markus, och den andra huvudkaraktären Daniels tysta raseri mot vuxenvärlden. En skruttig volvo som snurrar runt på en öde grusplan blir en metafor för tristess och uppror.

Sofia Norlins Ömheten är den första filmen att komma ur Stockholms filmfestivals långfilmsstipendium för kvinnliga filmskapare. Att resultatet är lyckat bådar gott för framtiden och visar att initiativet behövs.

Att filmen utspelar sig just i Kiruna är intressant med tanke på den debatt som förs kring gruvnäringen i Sverige. Upproren i Kallak utanför Jokkmokk och Ojnareskogen på Gotland är exempel i en konflikt som bara lär fortsätta. Filmen ställer också, på sitt tystlåtna sätt, frågor kring tillväxt kontra mänsklighet och ömhet. Allt det här ställs på sin spets i Kiruna och det är viktigt att det skildras. Det märktes inte minst under frågestunden efter visningen på Stockholms filmfestival där Sofia Norlin fick frågor som refererade till Kiruna som ”avfolkningsbygd”. Det finns många från södra Sverige som behöver lära sig se bortom klichébilden av Norrland.