Fruitvale

Den första stora filmfestivalen varje år är Sundancefestivalen, som går av stapeln i januari och fokuserar på (framför allt) amerikansk independentfilm. Förra årets vinnare i den amerikanska tävlingen var Beasts of the southern wild, som senare visades i Un certain regard i Cannes, där den tog hem debutantpriset Camera d’Or. Sedermera fick filmen även fyra Oscarnomineringar.

Även årets Sundance-vinnare visas i Un certain regard och har chans att vinna Camera d’Or. Ryan Cooglers Fruitvale station är baserad på verkliga händelser, och inleds med en autentisk sekvens fångad med mobiltelefonkamera. De pixliga bilderna visar hur polisen på en tunnelbanestation i Oakland skjuter en man som ligger på marken. Resten av filmen rekonstruerar vad som hände under dagen fram till händelsen.

Fruitvale station är en rak berättelse, inte alls lika visuellt och narrativt utmärkande som Beast of the southern wild. Men bli inte förvånade om också denna skildring av en afroamerikansk far och hans dotter kommer på tal när det ska delas ut priser, i Cannes och på Oscarsgalan 2014. Eller på Stockholms fimfestival, dit den med största sannolikhet kommer i höst. Se den då!

P.S. I morse såg jag även François Ozons tävlingsfilm Young & beautiful. Den handlar om en 17-årig fotomodellsnygg tjej som prostituerar sig. Exakt den typ av arthousesplotation som vi verkligen inte behöver ännu ett exempel på.