På bokmässan i Göteborg förra helgen diskuterade vi vår filmhistoriska topplista i SFI:s monter ihop med Ruben Östlund. Hemmasonen är den yngste regissören att vara representerad på topp 25 – med två filmer dessutom.

En av dem som inte finns med alls är Hampe Faustman. Möjligen följdriktigt med tanke på att Per Vesterlunds filmvetenskapliga avhandling om honom har undertiteln Den glömde mannen. Inte någon av Faustmans filmer fick en enda röst (inte ens av Vesterlund själv, som dock avslöjar att När ängarna blommar från 1946 fanns med i funderingarna).

Under vårt samtal på bokmässan tipsade dock SFI:s presschef Jan Göransson om Faustmans Flickan och djävulen.

Gunder Andersson skriver i Svensk filmografi att regissörens “närmast religiösa försoningsproblematik” går igen i flera av hans filmer. Häxprocessdramat från 1944 är väl på så vis en typisk film för Faustman, även om han kanske har blivit mest känd som en sällsynt samhällsengagerad filmskapare i Sverige i mitten av 1900-talet.

Så passa på att se Flickan och djävulen som idag klockan 14:40 på ettan. Det ska i alla fall jag göra. Kanske får den någon röst nästa gång vi gör en filmhistorisk gallup.

Ps. För den som vill få koll på ännu en glömd svenska filmare: imorgon sänds Olof Molanders Kvinnor i fångenskap på samma kanal klockan 14:25. Ds.