Dagens mest omstridda biopremiär är en barn- och kortfilm. När hände det senast?

Redan innan premiären blev Stina Wirséns och Linda Hambäcks Liten Skär och alla små Brokiga föremål för debatt, med anledning av affischen som senare byttes ut efter anklagelser om rasism. Kritiken riktar in sig på att bilderna av den svarta figuren Lilla Hjärtat inordnar sig i blackface-traditionen. (Och i kölvattnet har Folkets bio i Lund ställt in sina visningar av filmen.) Andra har tagit filmen i försvar och menar bland annat att Stina Wirsén och Linda Hambäck fyller klichébilden med nytt innehåll.

På grund av kontroversen har Liten Skär och alla små brokiga idag recenserats på tidningarnas filmsidor. Ett öde som alltför sällan drabbar kortfilmer. I DN förstår Johan Croneman invändningar men drar efter att ha sett filmen ett streck över kritiken och kallar Liten Skär och alla små Brokiga för ”ett litet mästerverk”. I SvD tycker Karoline Eriksson att det är “synd att debatten om figuren Lilla Hjärtats stereotypa utseende skuggar det ambitiösa arbete som lagts ner här” och att någon borde “dragit i nödbromsen” efter vårens tårt-gate. I HD ser Malena Janson nidbilden som en konsekvens av en “övertro på att bara man själv är fördomsfri så är allt som kommer ur ens mun och penna fördomsfritt”, men hyllar filmen i övrigt.

Ett större grepp på frågan tar film- och medieforskaren Ylva Habel (som bland annat medverkat i ett samtal om vithet i FLM) och skriver en understreckare som menar att filmen och debatten visar hur stereotyper kan dröja sig kvar i ”ett föregivet post-rasistiskt samhälle”.

Mest kritisk mot filmen är emellertid SVT:s recensent Isabelle Espinoza. I sin recension skriver hon bland annat: ”Skulle aldrig falla mig in att betygsätta den här filmen. Lika lite som jag skulle bada där det flyter upp döda flyktingar på stranden.”

Jag reagerade över jämförelsen och länkade till recensionen på Twitter i morse. Nu är länken död och recensionen borta.

När jag ringer upp SVT och frågar varför recensionen tagits bort får jag till svar att den inte hade “passerat någon kontroll” och att recensionen “lades upp för tidigt, men den kommer någon gång under eftermiddagen”. Det blir spännande att se i vilket skick.

Uppdatering:
Nu finns recensionen online igen. Kontrollerad och reviderad.