Det har blåst upp till Prometheus-debatt i sommarstiltjen. Eller debatt och debatt – alla som hittills har skrivit är överens om att Ridley Scotts Alien-prequel är en bristfällig historia, även om de riktat in sig på olika svagheter. Jag uppskattade själv filmen för den tryckande spänningens skull, men kan egentligen nicka instämmande till alla invändningar. Jens Liljestrand kallar Prometheus för ett “narrativt fuskbygge” och pekar på logiska luckor, Jerry Määttä menar att filmens evolutionsvidriga upplägg sviker realismen och Malin Krutmeijer är ute efter något liknande i sin artikel.

De menar att Ridley Scott har slarvat bort sitt eget mytologiska arv. Liksom Kerstin Gezelius som efter recensionsvändan, där Prometheus trots allt fick ett bussigt mottagande, sågade filmen och sörjde att ”Ridley Scott” har gått bort.

En intressant vinkel på ämnet finns i julinumret av Sight & sound där Kim Newman spårar Alien-seriens eget ursprung. Efter succén för Stjärnornas krig försökte de hågade författarna Dan O’Bannon och Ron Shusett kränga ett manus med namnet Star beast till Roger Corman, ett slags mashup av Mars – dödsplaneten från 1958 och Planet of the vampires från 1965. Men manuset hamnade i andra händer och skrevs sedan om rejält av Walter Hill och David Giler innan det slutligen landade framför ögonen på Ridley Scott. Snarare än det magnum opus som definierar ”Ridley Scott” menar Newman därför att Alien är Tony Scotts brorsas enda film som ”director for hire”.

Det fanns som vanligt fler personer än regissören inblandade bakom kulisserna och vid en närmare titt på den stilbildande rymdthrillern från 1979 – som Newman kallar för ett ”masterpiece by committee” – blir det uppenbart att Alien-arvet helt enkelt inte är hans att förfuska.

Problemet med Prometheus är därför snarare att det är just en ”Ridley Scott”-film, ute på okänt territorium. Eller som Newman formulerar det: ”It’s built around a cold, familiar concept that Scott seems to think more original than it really is… But then Scott hasn’t made a sci-fi film since Blade runner, and may also not have seen one or – more importantly – read any sci-fi books.”