Cosmopolis (2012)

Näst sista premiärdagen i Cannes kom den första riktigt usla tävlingsfilmen. David Cronenbergs Cosmopolis, med Robert Pattinson i huvudrollen, är en första gradens praktkalkon. R-Pattz spelar en själsligt tom företagsledare som sitter i baksätet på en limousin (se där, ett minitema, efter Holy motors liknande upplägg), där han har möten med underhuggare, knullar sin säkerhetsvakt och tittar på skärmar som ger honom information om ”cyberkapital”. Cronenberg vill skildra vad kapitalismen gör med oss, men det blir bara löjligt. Cosmopolis är närmare Southland tales än Fight club, manuset känns som något en ”djup” gymnasieelev hade kunnat knåpa ihop på håltimmarna.

En annan gammal räv som gör bättre ifrån sig är Ken Loach, som tävlar i Cannes för elfte gången. The angels’ share (kommer på bio i Sverige senare i år eller under 2013) är en socialrealistisk feelgoodkomedi om ett gäng skottar på samhällstjänst som upptäcker whisky och ett sätt att tjäna pengar på det. Den kommer inte att vinna några priser, men behöver inte alls skämmas för sig.

In the fog (2012)

Två filmer som faktiskt skulle kunna vinna är Carlos Reygadas Post tenebras lux och Sergej Loznitsas In the fog (V tumane). Post tenebras lux (vilket betyder ”ljus efter mörker”) skulle vara det lite konstiga, eller konstfilmiska, valet, på samma satt som Apichatpong Weerasethakuls Farbror Boonmee som minns sina tidigare liv var det crazy valet häromåret. Jonas jämför just dessa filmer i Expressen idag. In the fog vore ett mer traditionellt val. I långsamma (filmen består av blott 72 klipp), vackra bilder berättas en historia från Vitryssland under andra världskriget. Två partisaner anklagar en tredje man för att vara nazistisk medlöpare och tar med honom ut i skogen for att skjuta honom. Därefter får vi parallellt följa vad som händer i skogen och de tre männens bakgrundshistorier. In the fog är en obönhörligt konsekvent film, litegrann nidbilden av en festivalfilm: ett två timmar långt dystert vitryskt drama med mycket knapp dialog. Den är ingen ny Gå och se!, men en film väl värd att gå och se.