Konst kan inte mätas, brukar det heta från romantiska kulturkonsumenter. Men alla håller inte med. På sajten Cinemetrics samlas akademiker, experimentfilmare och matematiskt motiverade filmnördar med ett enda gemensamt intresse: att räkna klipp.

Via Cinemetrics får vi veta att snittlängden mellan två klipp i Sånger från andra våningen är 121 sekunder, men bara fem sekunder i Fucking Åmål och att klipptakten i den sovjetiska filmen gick från långsammast till snabbast i världen mellan 1917 och 1918.

Eftersom det är lätt att bli trött av att stirra i tidtabellerna har tyske formgivaren Frederick Brodebeck utarbetat ett sätt att visualisera klippräknandet tillsammans med information om färgschema och rörelsemängd. Av bilden ovan framgår exempelvis genast att År 2001 – ett rymdäventyr och Aliens – återkomsten har nästan identisk färgdesign, men att James Camerons film (genomsnittlig klipplängd: fyra sekunder) är betydligt snabbare – och innehåller mer rörelse – än Stanley Kubricks eftertänksamma rymdsymfoni (13 sekunder).