Biofilmerna blir längre och längre samtidigt som internetpubliken inte ens orkar kolla klart på ett videoklipp på en halv minut. I somras var Tor Rauden Källstigen med om att utveckla Loopcam, ett verktyg för att göra filmer så korta att ingen hinner tröttna.

Vad är Loopcam?
Det är ett verktyg för att skapa gif-animationer av vardagliga situationer. Gif-animationer är korta loopar, som fungerar som ett slags mellanting mellan stillbildsfoto och video. Det är egentligen en gammal teknik som har funnits i 20 år, men den har blivit populär igen i en modern kontext.

Varför konstruerade ni ett program för att kunna göra gif-animationer?
Det har varit möjligt att göra gif-animationer länge, men krävt en del tekniskt kunnande. Vi ville göra det så enkelt att vem som helst kunde göra en gif-animation direkt med sin mobiltelefon utan att lägga en dag på att lära sig tekniken.

Varför har gif-animationen fått en renässans just nu?
Jag tror att formatet passar en generation som inte orkar koncentrera sig. Folk orkar inte ens kolla på ett kort videoklipp idag, utan man instruerar varandra att börja titta efter tre eller femton sekunder. I en kort loop får man essensen av det roliga direkt.

Dessutom har det på senare år vuxit fram en kultur kring gif-animationer. På Tumblr är det till exempel jättemånga som håller på med det. Där är ”animated gif” den näst vanligaste ämnestaggen efter ”lol”. Och ofta har ett inlägg båda taggarna – gif-animationer är ofta lol. Men på Tumblr är nästan alla loopar utdrag ur långfilmer eller populära kattvideor. Vi ville att man skulle kunna göra loopar från sin egen vardag.

Hur många loopar har spelats in med Loopcam?
Nu, två månader efter lanseringen i juli, har ungefär 15 000 loopar spelats in. Varje dag görs ett par hundra till.

Vilka är dina favoriter av alla dessa loopar?
När vi lanserade Loopcam blev vi förvånade över allt som folk hittade på. Många använde det som vi själva, till att göra små minifilmer från vardagen. Men andra började använda det som ett animationsverktyg, och gjorde klassiska stop motion-filmer. Stilleben som får liv är bland de mest populära looparna.

Över huvud taget är de bästa looparna när folk verkligen tänkt till och använt tekniken med ett eget grepp. Till exempel började folk göra Matrix-inspirerade scener där kameran snurrar runt någon som hoppar. Det är också roligt när folk använder animationen för att göra det omöjliga, som till exempel att äta orimliga saker som galgar, kläder eller stolar.

Hur ser framtiden ut för gif-animationen?
Gif-animationen har på något sätt kommit att symbolisera internet, så jag tror absolut inte att den kommer försvinna. Den fyller också en lucka mellan stillbild och video. Många har försökt lansera videotjänster där filmerna inte får vara längre än ett par sekunder, men loopar har en särskild magi.