polis_statist

Statisterna som drar vapen och dricker kaffe bakom ryggen på Wallander och Beck är utbildade i Åmål. Johan Tildemyr basar över en kurs för filmpoliser som garanterat ger jobb.

Varför startade ni en utbildning för filmpolisstatister?
Jag kom i kontakt med filmbranschen eftersom jag är utbildad stuntman i grunden. Jag turnerade några år som motorcykelartist och från det ena till det andra så började jag agera polis på film. Det fanns en efterfrågan, som har fortsatt växa med alla polis- och kriminalserier som spelas in nu.

Rikspolisstyrelsen tycker inte om att yrkesverksamma poliser agerar polis på film och tv. Trovärdigheten kan sjunka då. Blir riktiga poliser kända genom film och tv så får de inte samma respekt om folk känner igen dem på stan.

Har det varit ett problem att många poliser extraknäckt som polis på film?
Ja, det blev det i och med han Robinson-Martin. Det blev ju lite konstigt där.

Var det många poliser som ville bli kända efter det?
Ja, precis.

Hur går utbildningen till?
På fredagen går vi igenom hur det går till på en filminspelning, var man ska titta och när man ska börja agera. Att man gestikulerar lite mer överdrivet än vanligt, så att det händer lite i bakgrunden. Att man går lite fram och tillbaka, kanske går fram och tillbaka lite fler gånger. Att man är tyst men ändå mimar.

På lördagen lär vi ut greppteknik, hur man omhändertar en person, in- och uttagning ur bilar. Sen får de lite utbildning i vapenhantering och hur man söker av i fastigheter. Det är typiska filmscener, så det är det som vi lär ut.

På söndagen, då är det film för hela slanten. Vi sätter upp ett filmscenario, de får springa in i en fastighet och söka av den och ta ut personerna som är där. Sätta dem i polisbilarna, hålla lite förhör och sådär. Vi kör igenom alltihop så att de känner sig varma i kläderna och kan det där.

Vad är det för typ av personer som söker till polisstatistutbildningen?
Det kan vara alltifrån arbetslösa till banktjänstemän. En som jobbar som vice eller nästan vice vd på Länsförsäkringar har som hobby att vara filmpolis. Första gången sökte över 3 000 personer till tjugo platser. Och de är ju garanterade jobb efter utbildningen.

Underkänner ni någon?
Ja, o ja! Eller underkänner gör vi ju inte, men ser vi att någon har svårt att klara en mer avancerad scen så får de kanske börja med att bara sitta i en bil. Vi ger dem jobbet men sätter dem på lätta scener där de kanske bara ska gå förbi i bakgrunden med en kaffekopp eller pärm. Tittar man efter så finns det jättemycket statistroller. Det finns hundförare, ridande, mc-poliser, insatspoliser och kontorsråttor. Under utbildningen ser vi vilka som passar för vad. Har vi någon som drar vapen jättebra så tar vi den till insatsstyrkan. En del går bara och luffar och sådana vill vi egentligen inte ha. Men vårt mål är att alla ska få jobb.

Har du någon favoritpolis på film?
Johan Falk-filmerna är ju bra gjorda, det får man säga.

Svenska filmpolisen i Åmål har utbildat och hyrt ut statister sedan 2006. De hyr även ut polisutrustning som uniformer och piketbussar.