När jag såg Teresa Fabiks Prinsessa förra året hajade jag till. I en scen står Zandra Andersson och Moa Silén och tittar ut över en fabrik. Av någon anledning kände jag igen fabriken. Har jag kanske varit på inspelningsplatsen någon gång, tänkte jag. Bara timmar senare såg jag Jörgen Bergmarks Det enda rationella. När samma fabrik dök upp där också kunde jag bara dra slutsatsen att den måste ligga i närheten av Trollhättan.

Fabriken kan möjligen användas ett par gånger till, men sedan är det nog dags att följa MGM:s exempel. När Clark Gable och Vivian Leigh skulle rusa genom ett brinnande Atlanta i Borta med vinden passade filmstudion på att göra sig av med några uttjänta kulissbyggen. Det mest ikoniska bränslet var den jättelika porten som sex år tidigare hade skyddat infödingarna från bestarna i King Kong.

Förslagsvis kan fabriken i Trollhättan komma till liknande användning i någon högbudgeterad polisfilm om östeuropeiska industrispioner med pyromana böjelser.