Svenska spelfilmer på 2000-talet klockar oftast in på 92, 97 eller 102 minuter. Få filmer är över två timmar. Regissören, manusförfattaren och före detta långfilmskonsulenten Lisa Ohlin förklarar varför.

Vad är det som bestämmer en films längd?
Det beror enormt mycket på vilken historia du ska berätta. Men jag tror också att det finns en självreglering i Sverige – de flesta anpassar sig till lagom längd eftersom det är svårt att hitta finansiering. Väldigt många filmer är längre i manuset och stryks ned precis innan produktionen drar igång, för att budgeten inte räcker till. Sedan är det nästan ingen som vill ha långa filmer, särskilt inte distributörer. Långa filmer sätter bioschemat ur spel och det första en distributör frågar när en film är klar är: ”Hur lång blev den?” Inte: ”Hur blev den?” Men det finns också en gräns för vad biopubliken tål. Det krävs en väldigt bra berättelse för att man ska orka se en film över två timmar

Men Avatar är ju drygt 2.40 och den är världens mest framgångsrika film?
Jo, men Avatar är ett mästerverk. James Cameron är en fruktansvärt skicklig berättare. Och budgeten är också en helt annan.

Har du någon gång som långfilmskonsulent haft synpunkter på längden på ett manus? Som att du till exempel har fått ett 200-sidors manus och sagt: ”Bra, men det måste vara kortare för att ni ska få stöd.”
Nej. Att arbeta som konsulent är en otroligt mycket mer komplex process. Man går in i en utveckling, en gemensam resa med kreatörerna, och det handlar om berättelsen, inte längden. Däremot får man ibland in saker som är 200 sidor som man känner inte är en långfilm, utan mycket mer tv-serie. Det är en annan sorts dramaturgi, inte så filmiskt. Men de flesta manus man får in är omkring 90 minuter.

De svenska filmer som har varit över två timmar på 00-talet är framför allt historiska dramer, litterära adaptioner, kriminalhistorier från Stockholm och filmer av Jan Troell och Colin Nutley. Men det finns två breda samhällsskildringar av Sverige: Fyra nyanser av brunt och Det nya landet. Varför ser vi inte fler sådana ”episka” svenska filmer?
De är båda gjorda för tv, tänkta som tv-serier och då har man en annan ekonomisk grund i produktionen. SVT har också ett ansvar, ett uppdrag, att skildra Sverige. De villkoren gäller inte för de flesta.

Du har nyss klippt färdigt Simon och ekarna och den bygger på en drygt 300 sidor lång roman som utspelar sig på 40-talet. Borde kunna bli lång alltså?
Den blir drygt två timmar.

Var det redan från början tänkt att den skulle få den längden? Hur långt var manuset?
Manuset var 110 sidor och ja, vi har alltid trott att den skulle bli strax över två timmar. Jag tror att det är ungefär den längden som man vill sitta i en biograf. Annars får man göra en tv-serie och den ekonomin har vi inte haft. Men två timmar går nog distributören med på, då kan de fortfarande klämma in två föreställningar per kväll.