Ulrika Kärnborg sätter i Aftonbladet ned foten mot betygsinflationen i filmkritiken. Svenska filmkritiker är alldeles för generösa med betygen till svenska filmer, lyder anklagelsen. Även om jag kanske håller med Kärnborg om just I rymden finns inga känslor, tycker jag att bevisunderlaget är i tunnaste laget.

Tittar vi för enkelhetens skull på Filmnyheternas kanske inte helt vetenskapliga betygssammanställning för 2009 fick svenska filmer i snitt 2,83 i betyg av svenska kritiker, lite oklart på vilken skala (0 eller 1 till 5?). Det händer med jämna mellanrum att någon kritiker ger ett obegripligt högt betyg till någon svensk film, men har svårt att säga om själva snittet för 2009 tyder på opportunism.

Det är givetvis viktigt att filmkritiken inte hamnar i knäet på filmbranschen, och jag hoppas precis som Kärnborg att god kritik ”i bästa fall leder det till att en konstart börjar blomstra”, men om kritik ska riktas mot den svenska filmkritiken skulle jag nog inte fokusera på betygsinflation för just svensk film.