Det blir en historisk vändning i nästa nummer av FLM (i butik 10/12). Inte bara följer vi filmen från födseln fram till dess förmodade förestående frånfälle i en special där Jan Holmberg och Maaret Koskinen medverkar med texter på temat filmens död, vi åker dessutom framåt mot dåtiden och besöker det svenska filmåret 1970.

Ett nytt årtionde har just börjat, filmavtalet diskuteras i högan sky, Filminstitutets ledning är ifrågasatt och nya medier hotar biograffilmens särställning.

Framför allt har Cinemateket gett oss chansen att visa fyra filmer från 1970 som vi inte har sett. Har ju skrivit om deras satsning ”100 svenska filmer du måste se!” lite tidigare.

Det är intressant att det hinner samlas så mycket damm på bara 40 år – de flesta av årets mest intressanta filmer visas aldrig och finns inte utgivna på dvd. En kärlekshistoria är det lysande undantaget. Men Baltutlämningen, Den magiska cirkeln, Grisjakten och Jänken då? I december och januari kan du se dem på duk på Cinemateket, i alla fall om du bor i Stockholm.

Bilden ovan är från Baltutlämningen, Johan Bergenstråhles film om Sveriges utlämning av 147 baltiska flyktingar till Sovjet år 1946. Efter filmen löstes Bergenstråhle från sitt kontrakt och SF-chefen Kenne Fant förklarade i Aftonbladet: ”Vi har tagit vårt kulturpolitiska ansvar och gjort politisk film. Med synnerligen blandat ekonomiskt resultat.”

Baltutlämningen visas i en färgfilmsräddad kopia 14:00, 14/12 och 20:15, 15/12 på Filmhuset. Fler visningstider hittar du här.