Eftersom filmens död har varit ett dominerande samtalsämne på redaktionen den senaste tiden är det lite svårt att helt och hållet låta sig smittas av nya medier-optimismen i Jonas Thentes senaste krönika.

Han skriver att ”de gamla innehållen”, det vill säga till exempel filmhistorien, blir tillgängliga genom exempelvis Playstation 3. Nu är det kanske lite trist att slå ned på den annars kompetente Thente så fort han skriver om rörliga bilder men man behöver faktiskt inte köpa en dyr spelkonsol för att utnyttja den där Mubi-tjänsten – det räcker med att gå in på mubi.com.

Thente avslutar: ”Det hör till den digitala medierevolutionens underbara ironier, att ett lågstatusmedium som en spelkonsol erbjuder det mest högstatusaktiga innehåll man kan tänka sig.” Jag kan fortfarande inte bestämma mig för om det är framtiden eller dödskyssen för filmen. Vilket inte utesluter att det kan vara både och. Eller det gör det kanske visst? Nå. Diskussionen fortsätter i decembernumret av FLM där Jan Holmberg och Maaret Koskinen medverkar med texter på temat filmens död.