Jörgen Lindström gjorde långfilmsdebut 1963 som elvaåring i Ingmar Bergmans Tystnaden. Tre år senare dök han upp med handen mot duken i Persona och gjorde incestuösa sexscener i Mai Zetterlings Nattlek. Sedan la han av.

Du har varit med i tre av den svenska filmhistoriens allra bästa filmer. Hur hamnade du i dem?
Jag lärde mig läsa tidigt, redan när jag var fem och ett halvt. Min pappa var driftig och ringde upp Sveriges Radio och frågade om de behövde någon som jag. Jag fick göra radioteater och sedan var jag med i tv-filmen Åke och hans värld. Ingmar Bergman såg den och mitt ansikte var faktiskt en av sakerna som inspirerade honom att göra Tystnaden.

Hur var det att arbeta med två av Sveriges mest framstående regissörer?
Det var väldigt mycket allvar under inspelningen av Tystnaden. Jag kände också att min insats var viktig och allvarlig. Men samma år hade P3 börjat sina sändningar med skvalradio, så Bergman spelade det mellan tagningarna för att lätta upp stämningen. Jag minns inte så mycket av Bergman, mer än att han var vänlig. Mai Zetterling var däremot svår att komma nära. Då var det lättare med hennes man David Hughes. Men det var spännande att vara hemifrån så länge. Vi bodde på Norrtälje Stadshotell under inspelningen, och jag minns det med stor glädje.

Nattlek var en väldigt kontroversiell film, där du bland annat gör incestscener med Ingrid Thulin som spelar din mamma. Ingmar Bergman ska ha uttalat oro för att du skulle ta skada av inspelningen. Gjorde du det?
Nej för sjutton. Det var ju inte Tjorven direkt, men så farligt var det inte. Jag hade inga problem med att vara naken. Jag tyckte bara att det var spännande. Det är inte så många 14-åringar som får vara med om något sånt. Fast när jag ringde hem på kvällen och berättade om vad vi hade gjort under dagen blev mina föräldrar oroliga. Det ringde till Mai och frågade om det verkligen vad lämpligt.

Vad tycker du om filmerna nu?
Det tog lång tid innan jag kunde titta på dem. Tidigare låtsades jag att det inte var jag i filmerna. Men det är det ju. Idag tycker jag att Tystnaden är helt fantastiskt. Jag är väldigt stolt över att vara med i den. Nattlek är väl inte lika lyckad, den spretar lite hit och dit.

Vad gör du idag?
Jag jobbar på SL:s kundtjänst. Nästa år fyller jag 60.

Spelar filmerna fortfarande en roll i ditt liv?
Jag går ju inte runt med en skylt som det står ”Bergmanskådespelare” på, men visst händer det att folk vill prata. Sedan jag gick med i Facebook har jag fått kontakt med några amerikaner som undrat om det verkligen är jag.