Leken ”Six degrees of Kevin Bacon” utgår från påståendet att det inom sex steg går att koppla ihop vilken skådespelare som helst med Kevin Bacon. Till exempel: Hur tar man sig från Scarlett Johansson till Kevin Bacon? Jo, Johansson var med i Ghost world med Brad Renfro som var med i Sleepers med Bacon = två steg.

Bacon har visserligen varit med i rätt många filmer, men att det är just han som har gett namn åt leken är förstås godtyckligt och handlar mer om att ”Six degrees of Kevin Bacon” låter ungefär som ursprungsfenomenet ”Six degrees of separation”. Webbsidan The oracle of Bacon tillhandahåller den ”verkliga” listan över de 1 000 skådespelare som behöver lägst antal steg i genomsnitt för att kopplas ihop med resten av skådespelarvärlden (med filmdatabasen Imdb som grund). På denna lista låg i april 2010 Dennis Hopper i topp, före Harvey Keitel och Donald Sutherland –med Kevin Bacon först på plats 507.

På listan fanns också åtta svenska skådespelare. Max von Sydow låg så högt som sexa, med ett snitt på 2,78 steg – men även Stellan Skarsgård (plats 128), Peter Stormare (213), Viveca Lindfors (216) och Ann-Margret (283) slog Bacon. Dessutom låg Lena Olin på 651:a, Bo Svenson på 891:a och Bibi Andersson på956:e plats. Vilket förstås är typiskt löjligt svenskt att vara stolt över.

Någon motsvarande formel för Svensk Filmdatabas finns dessvärre inte, men å andra sidan är ju alla svenska skådespelare med i antingen Millenniumtrilogin eller Fanny och Alexander, så räkna med låga noteringar överlag och Ewa Fröling (som är med i båda) i topp – med skrällvarning utfärdad för Lars Väringer, som enligt obekräftade uppgifter var med i alla svenska kortfilmer på 00-talet.