Blir glad av berättartendenser i svenska musikvideor. Inte för att berättelsen trumfar bilden, det händer ganska ofta att jag gillar bilder i musikvideor också, utan för att berättelser oftast är roligare än bara kaxig mim in i kameran. Hoppas också att musikvideon kan utgöra en plantskola för hoppfulla regissörer, inte minst tack vare billigare teknik och redigeringsmöjligheter. Det vill säga, musikvideomakare från andra umgängeskretsar än Jonas Åkerlunds och Johan Rencks. (Videon ovan är filmad med videofunktionen på en Canon-digitalkamera för ”bara” 15 000 kr.)

Berättelsen om hur brist på fadersgestalt leder till handel med knark känns förstås igen från bland annat Latin Kings ”Kompisar från förr”, men Aleks ”Andra porten” är ingen typiskt mytisk skildring av uppgång och fall i den undre världen utan känns mer marknära. Precis Latin Kings video från 1994 stilmässigt är rätt så Sökarna känns videon till ”Andra porten” definitivt mer Snabba cash. (En ännu mer påtaglig filminfluens i den svenska hiphopvideohistorien är förresten Fjärde världens Medan vi faller-pastisch i videon till ”Här i vårt kvarter”.)

Oliver Martin Henriquez och Duncan Mukadas video till ”Andra porten” är möjligen en enkel moralitet men den har en fin socialrealistisk biton som bådar gott inför kommande betongskildringar. Tänker till exempel att det borde gå att göra något episodiskt av Carlitos ”Varje dag”.