Någon borde onekligen sätta Johan Falks grupp för särskilda insatser efter fartdårarna i Getaway in Stockholm-gänget. Vilken svensk filmproducent ser samma synergieffekter som jag här? GSI vs. GIS! Direkt till dvd, givetvis.

Har skrivit kort om den senaste filmen i serien i Aftonbladet. Tanken var först att skriva om det här med att filma eventuella olagligheter, en fråga som var på tapeten under fjolårets konsthets, först och främst apropå NUG:s skadegörelsevideo Territorial pissing. I januari lades åtalet mot honom ner för andra gången. ”Eleven vägrar tala om vem som agerar på filmen och då kommer vi inte längre angående skadegörelsen”, som förundersökningsledaren Rebecca Risberg Fogelberg konstaterade i Metro.

Tog inte upp 2009 års andra konstskoleskandal, den med Anna Odell, i texten men nu slog det mig att hennes filmade psykossimulering precis som Getaway in Stockholm 10 delvis utspelar sig på Liljeholmsbron. Nu blev det reflektioner om konstbegreppet istället och – hurra! – en långsökt parallell till Straub & Huillet. Tycker hur som helst att Getaway in Stockholm väcker många tankar kring ofta oförenliga storheter som konsthat, bilhat och snuthat.

Filmen som sådan har en hemvävd inramning och en enkel dokumentär stil. Jag vet inte om det främst är ett budgetgrundat estetiskt val, men det kontrasterar åtminstone roligt mot det desto flashigare dvd-omslaget, som väl ska erinra om biljaktsfilmer som The fast and the furious. Ljudspåret är åtminstone avskalat så när som på lite rockmusik i början och i slutet – annars bara dundrande motorljud.