A. Vilka var 00-talets bästa svenska filmer?
1. Du levande 2. Lilja 4-ever 3. Sånger från andra våningen 4. Fyra nyanser av brunt 5. Darling

B. Var svensk film rolig under 00-talet?
Tyvärr inte. Visserligen görs det många filmer som anses vara komedier, men de är knappast roliga. Snarare är de pinsamt slätstrukna och tillför sällan genren något nytt. Att göra roliga filmer är mycket svårt, men tydligen tror de flesta som gör komedier att det är lätt. Visst är det roligt när Hirdwall och Haber smågnabbas en stund i varje Beckfilm, men det räcker inte för att jag ska vara nöjd ett helt årtionde. Men Ulf Malmros lyckas ofta bra i sitt uppsåt att underhålla med sina filmer.

C. Var svensk film politisk under 00-talet?
All film är politisk då de uttrycker värderingar av olika slag, så visst är svensk film politisk. Men det allmänt vedertagna är ju att en film endast är politisk om den har en socialistisk eller samhällskritisk tendens. Vilka filmer som görs eller inte får göras blir också ett politiskt ställningstagande. Även om Roy Andersson och Lukas Moodysson gör vad de kan, är det få spelfilmer som granskar samhället och dess institutioner kritiskt. Än mindre hur den politik som förs genom avreglering, privatiseringar och skattesäkningar påverkar vår vardag. Visserligen har vi ingen Ken Loach i Sverige, men kunskap om hur människor lever och påverkas av t ex arbetslöshet och utanförskap, borde det finnas gott om i tider som dessa.

Däremot görs det mängder av angelägna dokumentärfilmer som ofta har ett politiskt sprängstoff då de säger något viktigt om vår samtid. Terrorister – en film om dom dömda, Fackklubb 459, 165 Hässelby, Människor är som dansande stjärnor, Nålsögat, Alla mår bra, Ett hederligt arbete, Maggie vaknar på balkongen, Ebbe – the movie och Jag vill inte leva detta livet är några exempel som visar att det finns en vilja och ett kunnande att belysa olika sidor det svenska samhället och människorna som lever där under 00-talet.

D. Var svensk film läskig under 00-talet?
Nej, knappast. Det räcker inte med Låt den rätte komma in. Läskigt kan det bli om svensk film inte får tillräckliga resurser i olika led för att satsa på kvalitet. Pengar måste också till för att rädda nedläggningshotade biografer i landsorten.

E. Var svensk film utmanande under 00-talet?
Det kan kännas som en utmaning att så många spelfilmer har så lite att säga, är ointressanta både till form och till innehåll. Den konstnärliga kvalitén måste höjas generellt sett, det kan ju vara en utmaning för framtiden.

F. Var 00-talet ett bra eller årtionde för svensk film?
Det räcker inte med att det görs ett par, tre konstnärligt värdefulla spelfilmer under ett år. Inte med tanke på hur många svenska filmer som har producerats under 00-talet. Den svenska kort- och dokumentärfilmen håller däremot genomgående en väldigt hög nivå. Så tar man den totala filmproduktionen, tycker jag den håller bra klass. Men jag tycker att man i filmdebatten ofta glömmer bort de regissörer som arbetar med kort- och dokumentärfilm. Tänk till exempel tanken hur den svenska filmkartan skulle se ut utan Folkets Bio som satsar på och visar kort- och dokumentärfilm.

Mats Sladö skriver filmkritik i Nya Lidköpings-Tidningen.

Det här är en del av enkäten med svenska filmkritiker i nya numret av FLM. Enkäten publiceras löpande på bloggen. Här finns alla enkätsvar samlade, och resultatet av filmkritikeromröstning hittar du här.