A. Vilka var 00-talets bästa svenska filmer?
1. Sånger från andra våningen 2. De ofrivilliga 3. Detaljer 4. Låt den rätte komma in 5. Om jag vänder mig om

B. Var svensk film rolig under 00-talet?
Inte medvetet så, i alla fall. Åsa Nisse-projektet ligger i träda, har jag hört, men buskisviruset är fortsatt potent, och har alltid utgjort ett hot mot svensk filmhumor. Fick just ett pr-mail om att Beck-parodin Kommissarie Späck, i regi av Fredde Granberg, nu har inspelningsstart. Rollfigurerna heter Mårten Späck, Grünvald Karlsson och Irene Snusk. I rest my case… På rak arm var nog Vuxna människor roligast. Skön, svartsynt relationshumor. Den kom visserligen 1999, men ändå.

C. Var svensk film politisk under 00-talet?
Ja, dokumentärfilmarna på Atmo, och många andra, har hållit fanan högt. Spelfilmen har däremot fastnat i relationsterapi, vilket i och för sig är en spännande belägenhet, men lite mer politik skulle inte skada. Det är väl i princip bara Roy Andersson och Lukas Moodysson som idkat samhällskritik. Och så Beck – i stormens öga förstås, med sin indirekta kritik av Forsmarks bristande säkerhetstänkande. Man får vara glad för det lilla.

D. Var svensk film läskig under 00-talet?
Nej. Många vampyrer utan nämnvärt bett.

E. Var svensk film utmanande under 00-talet?
Nja, nu mot slutet har det ju dykt upp en del filmer som utmanar den stora del av filmbranschen som helst vill se konventionella filmer; produkter, hopknåpade av revisorer och fyrkantiga dramaturger. Man tänker sitt, De ofrivilliga, Flickan, Farväl Falkenberg och Apan visar alla att det fortfarande är möjligt att få ut det udda och egensinniga på repertoaren. Vilket ju är glädjande, mindre skoj är det naturligtvis att dessa filmer oftast betros med få kopior – och att gemene man fortfarande hellre lägger pengarna på Göta kanal och andra Åsa Nisse-zombies.

F. Var 00-talet ett bra eller årtionde för svensk film?
Från Jalla! Jalla! till Metropia – 00-talet var faktiskt inte så pjåkigt.

Fredrik Sahlin är filmkritiker på Sveriges Television.

Det här är en del av enkäten med svenska filmkritiker i nya numret av FLM. Enkäten publiceras löpande på bloggen. Här finns alla enkätsvar samlade, och resultatet av filmkritikeromröstning hittar du här.