A. Vilka var 00-talets bästa svenska filmer?
1. Ingen film förtjänar epitetet ”Decenniets bästa film” 2. Detaljer 3. De ofrivilliga 4. Tillsammans 5. Maria Larssons eviga ögonblick

B. Var svensk film rolig under 00-talet?
Tillsammans var kul. Emellanåt också filmer av Josef Fares, Ulf Malmros, Herngren & Holm och Felix Herngren. Flera scener i Baylonsjukan var också just sjukt roliga. Enstaka replikväxlingar i Hata Göteborg, bitar ur Fyra nyanser av brunt, det finns också flera sublimt roliga partier i Puder. Men få sammanhållna riktigt bra komedier.

C. Var svensk film politisk under 00-talet?
Nej. Talande är att Roy Anderssons otydliga modernitetsförakt uppfattas som politiskt. Men Andersson är nästan ensam om att göra konstnärligt helgjutna filmer. För det respekterar jag honom. Men de är inte för mig. Jag tråkas ut.

D. Var svensk film läskig under 00-talet?
Nej, genrefilm blir aldrig vad man hoppas när det gäller svensk film. Vi har utsökta fotografer, fantastiska ljudläggare, enstaka enastående personinstruktörer men alltför få geniala manusförfattare och producenter. Därför blir svenska deckare ofta töntiga, komedier ojämna och skräckfilmer fåniga.

E. Var svensk film utmanande under 00-talet?
Generell fråga får generellt svar: Nej.

F. Var 00-talet ett bra eller årtionde för svensk film?
Dåligt. Det är närmast skrämmande att det under så lång tid gjorts så få riktigt bra filmer. Det utländska ointresset och antalet tävlande filmer på stora festivaler speglar kvaliteten. Jämför med Danmark och skäms.

Gunnar Bolin är kulturjournalist på Sveriges Radio.

Det här är en del av enkäten med svenska filmkritiker i nya numret av FLM. Enkäten publiceras löpande på bloggen. Här finns alla enkätsvar samlade, och resultatet av filmkritikeromröstning hittar du här.