Det norska filminstitutet ger ut Erik Løchens Jakten och Motforestilling (bilden ovan) på dvd i höst. Vilket naturligtvis är både utmärkt och lovvärt. Jag såg Jakten när den visades som en del av en norsk filmserie Cinemateket hade för några år sedan. Filmen från 1959 är ett ”nyavågenaktigt” formexperiment till relationsdrama med ond bråd död på högfjället. Det skall erkännas att jag inte är särskilt bevandrad i norsk filmhistoria, men den anses väl allmänt inte rymma alltför mycket av den varan. Intressant nog är Løchen ”bestefar” till Joachim Trier som för några år sedan presenterade sig som en av de mest spännande skandinaviska filmskaparna idag med sin Reprise, på sitt eget vis även den ett ”nyavågenaktigt” formexperiment till relationsdrama. Att en av karaktärerna heter Reisnes i efternamn väljer åtminstone jag att se som en vinkning till Marienbad-regissören Alain Resnais. Hur som helst, nedan inleder Trier en visning av Motforestilling som det norska cinemateket arrangerade i vintras. (Tips till det svenska cinemateket: starta en Youtube-kanal!)