I den senaste vändan av den oändliga debatten om saliga Filmkrönikan hördes ibland de som saknade Orvar Säfström. Som menade att Filmkrönikan peakade i relevans under Orvars programledarskap.

Grattis, säger jag till er, Orvar är tillbaka! På Svensk Filmindustris hemsida guidar han under vinjetten “Orvars biopremiärer” nyfikna filmkonsumenter i biodjungeln (eller i alla fall SF:s mindre vildvuxna utbud). Det hela påminner lite för mycket om hans eget Filmkrönikan. Orvar som sitter med hawaiiskjorta i en biofåtölj och säger att någon amerikansk independentfilm är “charmig och mysig”. Precis som gamla gamla tider.

Det är förstås lite deprimerande att Orvar säljer det han har av filmkritiskt kapital till SF (han företräddes på posten av Ronny Svensson, numera filmrecensent i TV4:s morgonsoffa).

Varför heter det “Orvars biopremiärer” när det i själva verket är SF:s biopremiärer? Eller har Orvar gjort ett filmkritiskt urval och bestämt sig för att lyfta fram just Dragonball Evolution? Och om han verkligen har gjort det, brister inte trovärdigheten en smula när det är på uppdrag av biografkedjan där filmen visas?

Men det är alltså än mer deprimerande att påminnas om att det faktiskt var ungefär så här som SVT:s enda utpost för seriös filmjournalistik tedde sig för några år sedan. Och att det finns de som längtar tillbaka till det.

Förhoppningsvis hittar dessa nostalgiker till sf.se och så kan SVT istället för att komma med biotips koncentrera sig på en i alla fall något mer substantiell filmbevakning.

Ps. I min googleresearch framkommer att Orvar idag dessutom är spelskribent för Sydsvenskan. Får se om han skriver tillräckligt spelsuget för att bli värvad av EA om något år. Ds.