Winnipegsonen Guy Maddins nästa långfilm, Keyhole, som beskrivs som en ”film noir battle of the sexes”, finansieras till huvudsaklig del av den amerikanska damunderklädeskedjan Victoria’s Secret. Som bilden från Careful ovan visar har Maddin viss erfarenhet av att filma damunderkläder, även om hans filmstil skiljer sig en del från Victoria’s Secrets vanliga estetik. Men svenska indiefilmare ligger onekligen i lä när det kommer till företagsponsring. Vem blir först att ringa Sloggi?

Apropå svenska filmare: ”A master auteur at the top of his game”, konstaterar Anne Thompson på Variety efter att ha sett Maria Larssons eviga ögonblick. Hon såg filmen ihop med Mike Leigh och de var överens om att det var en av de senaste årens bästa filmer. Och Jan Troell har fått utstå mycket auteur amour sedan fredagens USA-premiär av Guldbaggevinnaren. Läs också Martha Polk på The Auteurs.

Skrev om cinefili i senaste numret (text här) och var förstås tvungen att droppa Serge Daney. På bloggen Serge Daney in English finns texter av den franske filmälskaren – på engelska.