Till helgen är det norska filmdagar på Sture i Stockholm igen. Vi gillar som bekant norsk film. Bland annat visas publiksuccén Max Manus, om motståndsmannen Max Manus. Det är bara en av tre nordiska filmer om rakryggade män under andra världskriget i omloppp. Flamman och Citronen, om motståndsmännen Flamman och Citronen, slog publikrekord i Danmark förra året och så har vi det finska storprojektet Mannerheim, om överbefälhavaren Mannerheim, även om det nu är uppskjutet på obestämd tid. Annars är jag mest nyfiken på Erik Poppes De usynlige, den sista delen i hans trilogi som bland annat innefattar Hawaii, Oslo, som jag förvisso inte var överfrälst av. Titeln kunde annars ha syftat på norska filmer på svenska biografer. Vilket gjort att vi här missat guldkorn som Reprise. Så väl mött på Sture!

Uppdatering:
Och som ett brev på posten har finansieringen av Renny Harlins film om Mannerheim säkrats.