Den mest spännande IB-affären på länge: Svensk Filmindustri har blivit av med rättigheterna till sin feta filmkatalog i USA. Där ingår flera Ingmar Bergman-klassiker, en del annan svensk art house och Arn – Tempelriddaren. Inalles cirka 450 film- och tv-titlar. Hela listan finns här som pdf. Det är en domstol i Colorado som beslutat saken sedan SF struntat i att betala ett tidigare utdömt mångmiljonbelopp i en tvist med Isis Litigation.

Så här säger Isis advokat till Variety: ”Svensk’s willingness to let this resource go is very difficult to understand. We believe that these films will be of interest to distributors and the general film audience. This is without a doubt an unprecedented event in the history of cinema, and the level of arrogance and indifference it took on the part of Svensk to get here is astonishing.”

Isis har lanserat en hemsida. Kolla in swedishclassicfilms.com. Återstår att se vilka fysiska filmkopior de skulle kunna lägga sina vantar på, men då kanske en renässans för svensk filmhistoria är att vänta i Amerikat?

Om rättighetsproblematik och efterlängtade renässanser för svensk filmhistoria skriver jag förresten i nya numret.