fbpx

Rättighetsförlust

Den mest spännande IB-affären på länge: Svensk Filmindustri har blivit av med rättigheterna till sin feta filmkatalog i USA. Där ingår flera Ingmar Bergman-klassiker, en del annan svensk art house och Arn – Tempelriddaren. Inalles cirka 450 film- och tv-titlar. Hela listan finns här som pdf. Det är en domstol i Colorado som beslutat saken sedan SF struntat i att betala ett tidigare utdömt mångmiljonbelopp i en tvist med Isis Litigation.

Så här säger Isis advokat till Variety: ”Svensk’s willingness to let this resource go is very difficult to understand. We believe that these films will be of interest to distributors and the general film audience. This is without a doubt an unprecedented event in the history of cinema, and the level of arrogance and indifference it took on the part of Svensk to get here is astonishing.”

Isis har lanserat en hemsida. Kolla in swedishclassicfilms.com. Återstår att se vilka fysiska filmkopior de skulle kunna lägga sina vantar på, men då kanske en renässans för svensk filmhistoria är att vänta i Amerikat?

Om rättighetsproblematik och efterlängtade renässanser för svensk filmhistoria skriver jag förresten i nya numret.

5 kommentarer

 1. Då kan vi äntligen se fram emot en renässans för titlar som The Jonsson Gang & Dynamite Harry, Emil and the Piglet och Kalle Stropp, Frog the Ball and Their Friends.

  Nej, det låter helt clownartat. Patrik 1,5 står till exempel med, den är väl redan såld för amerikansk distribution till nån annan? Känns iallafall på tonen och stilen på sidorna som att det bara är att fortsätta ignora, men vem vet vilka tokiga paragrafer det finns.

 2. Mattias: Visst, det vore onekligen intressant att höra SF:s syn på saken. Men det får vi väl förhoppningsvis snart. Undrar samtidigt hur rättigheterna till dessa 450 filmer värderas. Antagligen marknads- eller nettoförsäljningsvärde, men vore kul att se någon beräkning på det.

 3. Deras sida http://www.garnishsvensk.com är helt fantastisk. CASH REWARD på en wanted poster, SF är nöjesindustrins ”deadbeat dad”, Svensk Judgment Debt Clock osv. Att företaget heter Isis Litigation är också en fin detalj, det stärker verkligen ens förtroende för det amerikanska rättssystemet.

  Jag tror att man ska tolka deras utspel som skrämselskott inför en förlikning. Men vi får se. Det tristaste som kunde hända är om situationen påverkar Janus Films/Criterions amerikanska rättigheter till Bergman. Sådant kan ta lång tid att lösa, Jodorowskys filmer valsade runt i rätten i trettio år.

 4. Jag har också tolkat situationen som du gjort.
  Hehe, nej hemsidan lämnar en del i övrigt att önska. Förhoppningsvis och antagligen får de väl propåer från seriösa dvd-producenter. Under ”Buy DVDs” har de ju till exempel länkat till Criterions hemsida, vilket känns som en ganska perfekt samarbetspartner ur kvalitetssynpunkt.

 5. Vad jag förstår verkar det som SF hållit sig borta från USA de senaste åren, pga denna utdragna tvist. Eftersom det därför inte gått att kräva in skulden som nu vuxit till 10 miljoner dollar har alltså fodringsägarna fått rätten till SFs filmer i USA. Antar att enda undantagen är de filmer SF redan sålt USA-rättigheterna till någon annan.

  450 titlar låter lite, fast den exakta siffran är kanske spelar mindre då SF ändå inte gjort 450 titlar värda distribution idag.

  Det intressanta nu är vad Isis är för företag och vad de vill/kommer göra med denna filmskatt. Från svenskt perspektiv vore det intressant om de skulle ge ut titlar på dvd som det indolenta SF inte orkat.

  Hemsidan länkad i bloggposten ser för övrigt ut som kom-och-hjälp-mig. Hoppas inte den speglar Isis syn på kvalitet…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.