fbpx

Ni fick omslaget, här är innehållet


Action-Anders
Anonyme actionregissören Anders Nilsson gjorde den dyraste svenska långfilmen någonsin. Och blev kallad för bondlurk. Jonas Holmberg träffade honom under inspelningen av nya filmen GSI – gruppen för särskilda insatser och pratade brottsbekämpningens ideologi, den trötta Agatha Christie-modellen och pangpang-drömmar.


Plötsligt en uppföljare
Plötsligt i Vinslöv satte den skånska tätorten på kulturkartan. André Johansson tog tåget till Vinslöv för att ta reda på vad som egentligen hände med de medverkande när dokumentärfilmen blev kult. Och vad som händer i uppföljaren.


Filmfans
Filmfans har för vana att titta tillbaka, men backspegeln ser inte längre likadan ut. Jacob Lundström ser hur hänförda celluiloidfetischister har förvandlats till digitala hantlangare. Och gör själv ett försök att bli aktivistisk arkivarie.


Vem bestämmer?
Den interaktiva televisionen var het redan på nittiotalet. Jörgen Löwenfeldt har träffat Alexander Moberg som regisserade SVT:s pionjärsatsning Du bestämmer.

Tips från pornografen
Ingrid Ryberg har varit på porrfilmsfestivalen i Berlin och pratat med regissören Emilie Jouvet.

Äkta tecknat
Sanna Svanberg har tittat på okarikerade människor i arbetet med svenska långfilmsanimationen Metropia.

Förtext: Kvalitet
Kvalitet är alltid omdebatterat, men kanske särskilt i filmutredningstider. Jenny Lantz skriver om vilka som bestämmer vad som är värdefullt och bra.


Att brottas med kroppen
Mara Lee skriver om Mickey Rourkes comeback som kroppsbrottare i Darren Aronofskys The wrestler.


I vilken genre pågår livet?
Petra Revenue skriver om att hitta sin egen genre i arbetet med regidebuten Karaokekungen.

Fejkad interaktivitet
Mattias Löwhagen följer den interaktiva utvecklingen från otympliga VR-hjälmar till luriga viruskampanjer.

Meta, mon amour
Hynek Pallas om O. Nathapons metafilmiska kärlekshistoria A moment in June.

Långsjukan
Andreas Åberg jämför Fredrick Wisemans Welfare med SVT:s Socialkontoret.


Korta texter
Jonas Holmberg om Cheetah och Jörgen Leth, Jacob Lundström om nudelvästern och filmalgoritmer, med mera.

Beställ nu och få numret direkt i brevlådan!

7 kommentarer

  1. Mycket som låter spännande. Ser mest fram emot texterna om ”digitala hantlangare” och den som verkar problematisera kvalitetsbegreppet.

  2. Asch, filmerna blir väl inte bättre bara för att de råkar motsvara eventuella utbildningsmål… Men jo, kanske att det skulle förklara ett och annat. Hur som, ska bli kul att se de där filmerna, när nu tillfälle ges härnäst.

  3. Ah, kul! Kanske borde gjort det än tydligare att jag då inte är helt införstådd i DI:s syfte, mål och liknande (vilket är slött iofs), utan dessa antaganden bygger på förutfattade meningar och att själv suttit med ansökningspappren i handen. Ska med intresse lyssna på Kino-reportaget.

  4. Jag är enig med föregående talare. Och Elias, tack för din genomgång av DI-filmerna! Även om den inte var så hoppingivande… Apropå SVT-anpassning så är väl det ett av utbildningsmålen på DI, i alla fall om man får tro reportaget i Kino (mp3) från i höstas.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.