Jag är lite spänd på att se vilket mottagande brasilianska Tropa de elite får i Sverige nu när den går upp på fredag. Som vi rapporterade när det begav sig blev ju filmen om gäng- och polisbrutalitet och -korruption lite försynt anklagad för fascism i samband med sin vinst i Berlin.

Hos vår västra granne går Tropa de elite inte upp förrän i september, men Dagsavisen hade sin recension uppe på nätet redan för en månad sedan. Filmen hyllas för sin realistiska skildring av våldet i Rio, fastän recensenten noterar att filmen berättas genom militärpolisens ögon, vilket leder till att filmskaparna passivt rättfärdigar ”arbeidsmetodene og voldsbruken med en slags moral som sier at målet helliger middelet og med ondt skal ondt fordrives. Denne aksepten for uregulert maktbruk og mord overrasker en uskyldig nordmann.” Likafullt ger Lars West Johnsen filmen fem av sex i betyg eftersom det är en film ”som både underholder med blendende actionscener, opplyser og er politisk”. Men politisk hur då? Menar West Johnsen det där om att ”med ondt skal ondt fordrives”?

I samband med sin filmkrönika, om någonting helt annat, kallar Karoline Eriksson Tropa de elite för ”k-märkt våldsporr” i dagens Svd. Jag är benägen att hålla med.