Apropå snabba cash i inlägget nedan: I Flawless spelar Michael Caine och Demi Moore två försmådda anställda på London Diamond Corporation som beslutar sig för att råna sin arbetsgivare. Men innan de hinner skrida till verket stöter de på problem.

4.png5.png6.png

Just det, övervakningskameror! En juvelrånares värsta fiende.

– We have to call it off, they’ve installed security cameras!

Men det är såklart ett problem som går att komma runt. Det vet alla som har sett en heistrulle förut.

Men vare sig tjuven kommer runt kameran eller förevigas med nyllet framför den, betyder övervakningskameran problem inte bara för brottslingen utan också för övervakaren. För hur hög är sanningshalten i de rörliga bildernas vittnesmål? Är kameran i själva verket bara en falsk trygghet för diamanthuset? Finns ett vattentätt övervakningssystem?

Jonas har besökt stockholmspolisens bildanalysgrupp i nya numret och tittat på gryniga bilder från bland annat perrongbråk på Odenplan och just juvelrån. Han hittar en rad hinder som står ivägen för en effektiv övervakning: ”Dålig upplösning, felplacerade kameror, decenniegamla vhs-band som bara spelar in brus, solochvårare i övervakningsvideobranschen som säljer undermålig utrustning på en dåligt reglerad marknad som exploderat sedan 1984.” John Bäckström, chef över bildanalysgruppen, säger att de försöker åka runt och fråga butiksinnehavare vad de ska ha kameran till. ”Om syftet är att kontrollera kassörskan är det kassalådan du ska filma. Om du vill se folks ansikten måste du ha en id-kamera. Om du inte har ett syfte ska du skita i att sätta upp kameran.”

I Flawless har London Diamond Corporation satt upp en kamera precis framför valvet. Precis som Andy Garcia gjorde i Ocean’s eleven. Båda är såklart suckers i slutändan, som tror att de kan lita på film.