– Läser i Wall Street Journal (dock ej på nätet – fördömda betalmodell) om Yto Barrada, drivkraften bakom Cinémathèque de Tanger som huserar i den tidigare rivningshotade art deco-biografen ovan och visar allt från Harry Potter (som alla ändå redan sett på pirat-dvd) och klassisk Bollywood till utmanande lokala dokumentärer. Hon berättar också om arkivariearbetet och lyfter fram den första färgfilmen från Marocko, fotograferad av en tidigare medarbetare till bröderna Lumière, Gabriel Veyre, år 1935, som guldkornet i samlingen. Mer att läsa i Bidoun-intervju från 2004.

– Tobias Lennér är ny vd för den svenska delen av SF Film. Har han någon favoritfilm? Ja, självfallet: Imdb-tvåan Nyckeln till frihet. Läs i DI Weekend. Jag vågar inte spekulera i vad det betyder för den åsidosatta svenska fängelseflyktsfilmen. Men äntligen kanske en Ioan Ursut-biopic?

– Dagens fråga: Hur kommer det sig att P1:s utmärkta Konflikt delar signaturmelodi med den i alla avseenden mediokra (om ens det) Secret service-thrillern Hotet inifrån? Vilken ljudbyrå handlar Sveriges radio sin musik från egentligen?