En hel massa fiffiga funktioner möjliggörs. Kartor med markerade inspelningsplatser (Lokalisera de vackra scenerierna från Äventyret inför din Sicilienresa!), tidslinjer där man på en sekund kan överblicka filmens färgsättning och roligast: sökbara repliker. Sök på ”kiss me” och du möter en lista med de 76 av databasens drygt 2 600 indexerade filmer (mest kanoniserad filmhistoria) där kyssarnas eventualitet diskuteras. Titta sen på just de sekunder i filmerna där repliken uttalas.

Per Sjöstrand säger det rationellt övertygande till Bibi Andersson i Smultronstället. Jeanne Moreau är mer förföriskt vädjande när hon lutar sig fram mot Henri Serre i Jules och Jim. Men det är först i träffen på den sorgsna Dimmornas kaj som databasens fulla potential som tjugohundratalets filmpoet avslöjas. Repliken uttalas här fyra gånger, och de små filmklippen – tillsammans inte ens tio sekunder – bildar en likaledes sorgsen och poetisk kärlekshistoria, en egen liten film. De två första bilderna är nyförälskelsens och åtråns: Michèle Morgan står tätt intill Jean Gabin och säger först ”Kyss mig!”, och sedan ”Kyss mig igen!”. De vidhäftade tidsangivelserna berättar att mellan de två filmklippen har fjorton sekunder förflutit. Databasen blir en historieberättare som låter oss fantisera om vilken passion dessa sekunder måste ha innehållit, men sedan blir det såklart värre. I det fjärde klippet ber en lidande, liggande Gabin om vad som måste vara en sista kyss. Precis innan de två sekunderna tar slut rör Morgan huvudet. Skakar hon på huvudet eller är det en ansats till att böja sig fram? Informationen är knapphändig men destillerat känslosam.

0xdb gör filmerna till kapitel i en stor filmhistorisk uppslagsbok, där sidor kan rivas ut och läggas intill helt andra. Om du tycker att kyssar känns banalt är det lika enkelt att hitta komprimerade diskussioner om Marx eller Hegel.

0xdb är skapat av Pirate Cinema Berlin och hittas på www.0xdb.org