Viola (Marika Lagercrantz) i Lust och fägring stor (Bo Widerberg, 1995)

Marika Lagercrantz spelar en 37-årig lärare i Lust och fägring stor som inleder ett sexuellt förhållande med sin 15 årige elev, spelad av Johan Widerberg. Det kan nog råda delade meningar om hon är bääääst eller sämst men jag vill nog ändå säga att det var den sämsta idén hon kunnat förverkliga som lärare.

 – Emilie Löfgren

 

Sommar utan vår (2024)

Samet (Deniz Celiloglu) i Sommar utan vår (Nuri Bilge Ceylan, 2023)

Konstläraren Samet, i Nuri Bilge Ceylans Sommar utan vår är bitter. Han är ämnad större saker än att undervisa i den anatoliska provinsen. När favoriteleven Sevim anklagar Samet för olämpligt beteende exploderar Samets självupptagenhet. Nyss filosofiskt verserad och städad, nu moraliskt förkastlig. I skottgluggen: vänner, kollegor och elever. Läs Anton Halldins recension HÄR.

– Anders E. Larsson

 

Pianisten (2001)

Erika Kohut (Isabelle Huppert) i Pianisten (Michael Haneke, 2001) 

En bra lärare rent tekniskt sett. Dock är hon missunnsam, manipulativ och känslokall, vilket lämnar eleverna lidande. Som när hon saboterar för sin protege till exempel, på ett ytterst sadistiskt vis. Och inleder också en konstig BDSM-relation med en annan elev, som tar över hennes tillvaro.

– Siri Vaara

 

Vikarien (2021)

Johanna (Tora Larsson) i Vikarien (Anna Brodin, 2021)

Okej, strängt taget är ju en vikarie ingen riktig lärare men om Johanna inte uppfyller lärarkompetens så överträffar hon i alla fall de flesta andra på skalan sämst klassrumsperson. Stressad resursarbetare tappar greppet när barnen klättrar på borden och spelar porr på skolans dator.  Vredesutbrott följer och “horungar” slungas mot de chockade kidsen i Anna Brodins briljanta kortfilm. Mötet mellan Johanna och eleven som senare visar henne videoklippet där hon går i taket är kanske svensk films gulligaste lärar-elev-möte. Fun fact är att videofilmen i filmen blev viral på Tiktok där folk trodde den var på riktigt…

Finns att se på Lamprays hemsida, HÄR.

 

Hets (1944)

Caligula (Stig Järrel) i Hets (Alf Sjöberg, 1944)

En lärare som inte går att kringgå i ett sådant här sammanhang! Han tillhör den riktigt gamla skolan, som disciplinerar med käpp samtidigt som han har ett litet leende på läpparna. Hans läxförhör är nästintill sadistiska och eleverna skakar som asplöv i bänkarna. Likt kejsaren Caligula är även Järrels lärartolkning maktgalen och grym – personlighetsdrag som kanske inte direkt kännetecknar en bra lärare, iallafall i dag.

– Siri Vaara