1 Det är höst, det är grått men det är inte brist på kärlek. Pier Paolo Pasolinis dokumentär Love meetings (Comizi d’Amore) från 1964 är en treat för den ensamme i regnrusket. Här vandrar den provokative regissören runt och frågar italienare, gamla som unga, män som kvinnor, om sex. Samtalsämnet som aldrig går ur tiden. Finns att se på Youtube!

 

Comizi d'amore (1964)
Comizi d’amore (1964)

 

2 Isak Jacobi är en gäckande och älskad rollkaraktär i Ingmar Bergmans Fanny och Alexander från 1982. I vinternumret 2023 skrev Jonathan Rozenkrantz i en skarp och känslomässigt djuplodande analys om skådespelaren Erland Josephsons komplexa relation till rollen och sin judiska identitet. Läs artikeln HÄR och njut sedan av att se om filmen eller besök Teater Galeasen och se Hannes Meidals och Jens Ohlins hyllade pjäsuppsättning av filmen!  

 

Ingmar Bergman och Erland Josephson under inspelningen av Fanny och Alexander (1982)
Ingmar Bergman och Erland Josephson under inspelningen av Fanny och Alexander (1982)

 

3 Galleriet Accelerator i Stockholm har på senare år blivit en av de mer spännande platserna för samtida konst- och videoutställningar. Lördag 19 oktober är det öppning för utställningen The time of our lives av kanadensiska konstnären Sin Wai Kin som bland annat nominerats till det prestigefulla Turnerpriset. Sin Wai Kin gör futuristisk sitcom i färggranna miljöer – låt dig fascineras av filmisk konstnärlighet som spänner bågen mot det humoristiska!

 

Today's top stories_(2020)
Today’s top stories (2020)

 

4 Om du ändå saknar sol och värme rekommenderas varmt Robin Campillos Red island som nu finns att strömma på Triart Play! Filmen hade biopremiär i juli och gick därför många förbi men denna vackra, melankoliska uppväxtberättelse inifrån en fransk militärbas på den forna kolonin Madagaskar är verkligen inget man vill missa. ”Utan att darra på manschetten i sin maktkritik lyckas Red island framställa de famlande, famnande fransmännen som de mest ömkansvärda personerna på ön.” skrev FLM:s redaktör Olga Ruin när hon gav den en femma i SvD.

 

Red island (2023)
Red island (2023)