1. FLM på Bokmässan!

Hyllade österrikiska regissören Jessica Hausners film Club Zero, om en lärare som undervisar i ”medvetetet ätande” på en elitskola, har delat publiken. FLM:s redaktörer Olga Ruin och Rebecca González León samtalar med Expressens Valerie Kyeyune Backström om självsvältens betydelse i en samtid av ojämlikt överflöd. Platt provokation eller politisk potential?


När: Torsdag, 26 september kl. 11:00-11:20

Var: Monter B07:40, Bokmässan i Göteborg 

 

Club Zero (2023)
Club Zero (2023)

2. Panoramica – Sveriges största latinamerikanska filmfestival

Tisdag 24 september går den latinamerikanska filmfestivalen Panoramica av stapeln för tionde året i rad! Under fem dagar fylls biograferna Zita, Bristol och Klara av film och samtal från sydligare breddgrader. För den som vill fördjupa sig i chilensk politik kan redaktionen tipsa om musikdokumentären En septiembre canta el gallo där det politiska arvet från musiker som Víctor Jara diskuteras. I Oasis skildras den sociala revolt som pågått till följd av landets extremt nyliberala politik. Missa inte heller dokumentärfilmen Ouvidor som utspelar sig i centrala São Paulo och berättar om den största konstnärsockupationen i Latinamerika någonsin. 


När: 24 – 29 september

Var: Olika biografer i Stockhom 

Inträde: Köp dina biljetter via hemsidan.

Mer info: www.panoramica.se

En septiembre canta el gallo (2023)
En septiembre canta el gallo (2023)


3. Eusexua av FKA Twigs

Okej, remaken av The crow må ha varit en flopp men vi förlåter i alla fall FKA Twigs för att ha spelat i den, eller Tahliah Debrett Barnett som hon egentligen heter. Twigs har med musikvideon till Eusexua bevisat var skåpet ska stå. Arbets- och samhällskritik vävs samman i en utomjordligt vacker koreografi. Missa inte att svenska designern Samuel Friberg står bakom earpiecet som syns på bilden. Kanske vågar sig även redaktionen på att utnämna FKA Twigs till vinnaren av ’årets mest ikoniska byte av frisyr’. 


HÄR kan du läsa Jimmy Håkansson essä om det populärkulturella inflytande som 90-talets orginalversion av The crow har haft.

 

The crow (2024)
The crow (2024)


4. John Cassavetes på Cinemateket

John Cassavetes En kvinna under påverkan (1974) visas på Cinemateket. Gena Rowlands spelar hemmafru vars märkliga beteende dras till sin spets under ett nervöst sammanbrott. ”John förstod inte hur någon kvinna kunde undgå att bli galen i vårt samhälle, som är konstruerat för att driva de flesta kvinnor till vanvett”, är Cassavetes egna ord om filmen, återberättat av Gena Rowlands.


Plats: Cinemateket, Borgvägen 1 – 5, Stockholm

När: fredag 27 september, kl. 18.00

Inträde: 110 kronor för ordinarie biljett eller rabatterat pris med Cinematekets medlemskort

Mer info: www.cinemateket.se

 

En kvinna under påverkan (1974)
En kvinna under påverkan (1974)

 

5. Pica pica i Vällingby!

I vårnumret 2023 skrev FLM:s Kim Ekberg om Mikael Kristerssons naturdokumentärer att: ”… Sverige behöver fler posthumanistiska narrativ, inte färre. Pica pica, Falkens öga och Ljusår utgör udda fåglar i den svenska filmfaunan. Filmer som på allvar försöker se livet, och tar det på allvar.” På söndag 29/9 kan du se Pica pica, den prisbelönta naturdokumentären från 1987 om skatornas liv i Vällingby. Regissören Mikael Kristersson är på plats och inviger premiären och berättar om filmens bakgrund och svarar på frågor. Du kan även läsa Kim Ekbergs artikel HÄR.

Plats: Vällingby Torg

När: Söndag 29/9 kl. 15

Inträde: Fri entré, drop-in.

Mer info: www.vallingbycentrum.se