Manchester by the sea (Kenneth Lonergan, 2016)
Manchester by the sea (Kenneth Lonergan, 2016)

Årsbästakalendern är vår nedräkning av 2016 års 24 bästa biopremiärer. 

Kenneth Lonergan är tillbaka. För den som har följt turerna kring hans förra film Margaret är det något av ett lyckligt slut. Alla andra rekommenderas den här artikeln i The New Yorker som beskriver hur Lonergan fastnade i klipprummet och hamnade på såväl kreativ som juridisk kollisionskurs med filmbolaget. Margaret spelades in 2005 men det dröjde sex år innan den gick upp på ett fåtal biografer i USA – i en nedkortad version på 150 minuter. (Lonergan föredrar själv versionen som är på 186 minuter.)

Hjärteprojektet Margaret skulle bli hans magnum opus, efter den Oscarsnominerade debuten You can count on me år 2000, men istället blir det Manchester by the sea som åter förärar honom en plats på årsbästalistorna. Den är visserligen inte lika lång, eller mäktig, som Margaret men vi talar om en minst sagt drabbande melodrama om skuld. Manchester by the sea skulle ursprungligen ha regisserats av Matt Damon, som medverkade i Margaret, men han nöjer sig istället med att stå som producent.

Lustigt nog påminner Lucas Hedges i rollen som den 16-årige Patrick ut som en ung Damon. Filmens prestation står dock Casey Affleck för som Patricks farbror Lee tillika ofrivilliga vårdnadshavare. Han tvingas återvända till staden och framhärdar sina dagar med sänkt huvud, utan minsta ansats att ta sig själv i kragen. Bara på fyllan verkar han leva ut sina känslor i form av höjda knytnävar. I berättelsen om Lee är Manchester by the sea en inblick i självhatets sjunde krets, gjord med ett slags tålmodig ömhet som inte bara insisterar på att allt löser sig.

2016 års bästa biofilmer:
6. Manchester by the sea (Kenneth Lonergan, USA)
7. The lobster (Giorgos Lanthimos, Grekland)
8. The assassin (Hou Hsiao-hsien, Taiwan)
9. The childhood of a leader (Brady Corbet, UK)
10. Arrival (Denis Villeneuve, USA)
11. Det tysta ljuset (Carlos Reygadas, Mexiko)
12. Right now wrong then (Hong Sang-soo, Sydkorea)
13. Love & friendship (Whit Stillman, Irland)
14. Brooklyn (John Crowley, UK)
15. Hail, Caesar! (Coen, USA)
16. Macbeth (Justin Kurzel, UK)
17. Maryland (Alice Winocour, Frankrike)
18. Neon demon (Nicolas Winding Refn, USA)
19. Don’t breathe (Fede Alvarez, USA)
20. Systrarna (Hirokazu Kore-eda, Japan)
21. Hotellet (Kristian Petri, Sverige)
22. A bigger splash (Luca Guadagnino, Italien)
23. Heart of a dog (Laurie Anderson, USA)
24. Djungelboken (Jon Favreau, USA)