Blackhat (2015)
Blackhat (2015)

Årsbästakalendern är vår nedräkning av 2015 års 24 bästa biopremiärer. 

För att verkligen gilla Blackhat bör man nog älska 2000-talsupplagan av Michael Mann. Det vill säga: kylig impressionism, digitaliserade utslag och yrkeskriminella män.

Blackhat är en it-thriller med många passtämplar som följer Hathaway, en muskulös hacker spelad av Chris Hemsworth som rekryteras från fängelsecellen till ett team som måste stoppa en ännu ondare hacker. Antagonisten går successivt från otäckt anonymt hot till skrattretande superskurk – en utveckling som skapar ett slags binär krock mellan digital mystik och analoga klichéer.

Blackhat är en modern actionfilm som älskar att imitera klassiska förlagor. Några gånger gör den det abstrakt, andra gånger övertydligt. Det är en film som, likt det mesta Mann gjort efter 35mm/hd-videohybriden Collateral, lär hinna ta farväl av sin 72-årige upphovsman innan världen är redo för en omvärdering.

Tills dess får väl missnöjda kritiker och bakåtsträvande actionsfans fortsätta vänta på en ny Heat, vilket ju bara är sånt slöseri. Varför önska sig en grottmålning från en modernist med ny verktygslåda?

Årets bästa filmer:
16. Blackhat (Michael Mann, USA)
17. The tribe (Myroslav Slabosjpytskyj, Ukraina)
18. Efterskalv (Magnus von Horn, Sverige)
19. Amour fou (Jessica Hausner, Frankrike)
20. Eden (Mia Hansen-Løve, Frankrike)
21. Sagan om prinsessan Kaguya (Isao Takahata, Japan)
22. Crimson peak (Guillermo del Toro, USA)
23. Victoria (Sebastian Schipper, Tyskland)
24. Revolten (Kornél Mundruczó, Ungern)