FLM DVD 4

FLM DVD är en unik samling av våra handplockade favoriter ur den aktuella svenska kortfilmfloran. Den utgåva av FLM DVD som följer med nya numret av FLM går inte att få tag i på annat sätt. Se det som ett exklusivt filmogram från oss till dig som läsare.

Den fjärde utgåvan, som medföljer vårnumret av FLM, har temat mellanrum.

Samtidigt som den svenska kortfilmens visningsfönster är ett återkommande diskussionsfråga, finns det filmskapare som lyckas hitta till sin publik genom både filmfestivaler och gallerirum. Eller om vi kanske ska kalla dem konstnärer? Gränsen har mellan film- och konstfälten har alltid varit öppen för passage. Flera av dem som medverkar på vår fjärde samlings-dvd med svensk kortfilm är trots allt utbildade vid konstskolor, samtidigt som en del har fått stöd från SFI, och även visat sina filmer på filmfestivaler.

Ett exempel är Tova Mozard, vars film Stora scenen visades på galleri, men också nominerades till en Guldbagge för bästa dokumentärfilm. I den här samlingen ingår Mozards senaste film Repertoar, som även visades i hennes retrospektiv på Kulturhuset i Stockholm förra våren samt alldeles nyligen på Göteborgs filmfestival. Leontine Arvidsson som är utbildad vid Kungliga konsthögskolan premiärvisade sin film 2011 12 30 på Berlins filmfestival ifjol. Och så vidare.

Med tanke på att även flera av de senaste årens mest spännande svenska långfilmer kommer från regissörer med en liknande bak- grund – Måns Månsson, Anna Odell, Axel Petersén, med flera – hoppas vi att film- och konstfälten fortsätter att flätas samman.

Vi har valt ut sex kortfilmer som rör sig fritt mellan filmkonst och konstfilm:

2011 12 30 (2012, Leontine Arvidsson, 3 min)
A sensation! (2012, J Tobias Anderson, 2 min)
Beyond that wasteland (2012, Daniel Wirtberg och Jenny Wilson, 12 min)
Fotografen (2011, Vanja Sandell Billström, 15 min)
Repertoar (2013, Tova Mozard, 28 min)
Sjunga slutet nu (2012, Hans Appelqvist, 28 min)