FILM. Berberian sound studio (Peter Strickland, 2012. Se filmen här.

Berberian sound studio inleds med rasslandet av en projektor och suddiga närbilder av maskindelar. I Peter Stricklands andra långfilm har ljudeffektmakaren Gilderoy flugit till Italien för att arbeta med efterproduktionen på filmen ”Il vortice equestre”. Den hämmade engelsmannen tror att det är en film om ryttare, men det visar sig vara en brutal skildring av häxprocesser. Det enda vi som åskådare får se av den är de suggestiva förtexterna: stiliserade skogar, katedraler och sataniska gravyrer som visas i effektfullt svart mot rött. I övrigt riktar sig kameran mot projektorljuset eller inspelningsbåset. Men framför allt rör den sig över den analoga tekniken i studion. Mixerbord, effekter, oscillatorer och mikrofoner fokuseras i dröjande närbilder.

Gilderoy är själv berömd för sin förmåga att skapa suggestiva ljud med små medel. Men hans paradtrick att gnida en glödlampa så att den låter som ett förbiflygande ufo står i skarp kontrast mot de effekter han förväntas arbeta med i den italienska 70-talsskräckfilmens värld. Här handlar det istället om att skapa övertygande ljud av knivar som huggs i kvinnokroppar. I studion hopas kålhuvuden. I ljudbåset pressas de kvinnliga röstskådespelarna till blodisande skrik som ska illustrera smärtan av knivhugg. Gilderoy pressas allt hårdare av den despotiske producenten, och ljuden han tvingas skapa tär allt mer på honom.

Berberian sound studio är inte bara en film om ljud eller en cinefil metabetraktelse över italiensk exploitationfilm. Filmen är också en mångskiktad skildring av ett långsamt mentalt sammanbrott. Hela situationen börjar likna en sammansvärjning mot Gilderoys förnuft. Det brister till sist när han väcks en natt, stapplar ut och får se sig själv på en filmduk, dubbad till den italienska han inte kan mer än ett par ord av. Hans slutgiltiga sönderfall sammanfaller med filmremsans, som långsamt smälter i en dröjande bild som snart kommer att te sig lika främmande som den pulserande gröna linjen på en oscillator.