Klipp från Hal Hartleys Surviving desire. Den här scenen har suttit kvar i mitt minne. Som ett bra sätt att dansa i film. Som koreograf ogillar jag egentligen, nej jag hatar, när dansen plötsligt ska representera någons ”känsla” – alltså uttrycka det som texten inte kan. Men här är det så underbart att jag köper det. De dansar helt enkelt så ljuvligt. Snyggt på det där sättet som bara icke-dansare kan dansa. Favoriten är när Martin Donovan skyfflar.

Jag älskade förstås allt som Hartley gjorde på den tiden. Den där lite stela och torra spelstilen. Faktiskt väldigt koreograferade hela filmerna. Måste nog se dem igen.

Gunilla Heilborn är koreograf och regissör. Hon har bland annat gjort kortfilmerna This is Alaska och Sportstugan tillsammans med Mårten Nilsson.

danskalendern väljer 24 personer från film- och dansfälten sin favoritdans ur filmhistorien.